Corespondenta Veronica Micle catre Mihai Eminescu (14 septembie 1881)

Corespondenta Veronica Micle catre Mihai Eminescu (14 septembie 1881)

de Veronica Micle



Domnule Eminescu,

Presupun ca multiplele si variile (ca sa ma servesc de expresiile D.Voastra) ocupatii, ba poate chiar ati uitat, e cauza ca pana acum nu ati dat curs cererii mele, adica a-mi inapoia corespondenta si fotografia, si fiinca nu mai e vorba ca altadata sa va intreb cate parale e oca de orez in Bucuresti, pentru ca sa puteti motiva un raspuns la adresa mea, ci dimpotriva e tocmai ocasiunea de a va scotorosi de un bagaj de scrisori de nici o valoare si insemnatate cred dar ca acuma cand va reamintesc, veti fi atat de bun si de gentil si le veti face plic frumusel si mi le-ti trimite.

Daca voiti, pot chiar sa va spun cauza pentru care, dupa cum v-am spus in scrisoarea trecuta, voiesc sa ramanem in toata forma ceea ce in fapta suntem de mult. Eu voi sa vin in Bucuresti, as fi venit chiar asta iarna daca n-as fi fost slaba si mica la suflet, dar am sa vin acum in curand, si vreau ca, chiar de ne vom intalni sa ni se para ca nu ne-am mai vazut nicicand, sa fiu intocmai ca acel batran dintr-o poveste, pe care mi-ai povestit-o, si din care ai facut chiar un articol de fond in jurnalul [...] Timpul [...], care intors inderept, nu mai stia nimic, nu mai cunostea nici oamenii, nici locurile si nu-si mai aducea aminte ca el facuse atatea fapte mari pentru care i se si ridicase monument.

De asta data, Domnule Eminescu, sunt sigura ca veti avea cavalerismul a-mi raspunde. Apropo, ce bine stii sa descrii cavalerii si pe castelane, ce pacat ca n-au inteles cine trebuia sa inteleaga! Si V-au lasat sa degerati afara de frig. Petit bebe! Si-ti era frig tare, cu tot amorul care-ti frigea inima, au moins ça valait la peine! Îmi veti ierta aceasta mica gluma, c’est la seule que je me suis permise et même l’unique!

Mai repet inca odata speranta ce am ca-mi veti raspunde dupa cum doresc. Cu distisa stima si consideratie
Veronica Micle

14 Septembrie 1881 Iasi

NB. In puterea unei prietenii trecute va rog sa nu va suparati de gluma mea.






Corespondenta Veronica Micle catre Mihai Eminescu (14 septembie 1881)


Aceasta pagina a fost accesata de 3500 ori.
{literal} {/literal}